Top 50 Indian Current Affairs (2024) For General Knowledge

Top 50 Current Affairs

Top 50 Indian Current Affairs (2024) For General Knowledge. Today we are sharing the top 50 current affairs of India. We are always sharing all the country’s current affairs day to day for general knowledge. These are some of the significant current affairs that have been in the news in India in recent times. However, there may be several other important events and developments that I may have missed out on. The Indian Current Affairs latest and updated.

1. Which city is the host of ‘G20’s first Environment and Climate Sustainability Working Group Meeting’?

  • Chennai
  • Bengaluru
  • Kolkata
  • Mumbai

Answer: Bengaluru

2. Which Union Ministry relaxed the Export Promotion Capital Goods (EPCG) scheme norms to promote ease of doing business?

  • Ministry of Commerce and Industry
  • Ministry of Home Affairs
  • Ministry of Corporate Affairs
  • Ministry of Finance

Answer: Ministry of Commerce and Industry

3. What is the name of the marine mammal group including whales, dolphins and porpoises?

  • Cetaceans
  • Cervidae
  • Geckos
  • Ranidae

Answer: Cetaceans

4. Which state/UT launched the ‘Food Processing Programme for Development of Clusters’?

  • Gujarat
  • Bihar
  • Jammu and Kashmir
  • Telangana

Answer: Jammu and Kashmir

5. Hundreds of vulnerable Olive Ridley Turtles have washed ashore along the coastline in which state recently?

  • Odisha
  • Goa
  • Andhra Pradesh
  • Kerala

Answer: Andhra Pradesh

6. Which Union Ministry is associated with the Competition (Amendment) Bill 2022?

  • Ministry of Labour and Employment
  • Ministry of Commerce and Industry
  • Ministry of Finance
  • Ministry of MSME

Answer: Ministry of Finance

7. Which institution launched the ‘She Feeds the World’ program in India to strengthen the role of small-scale women producers?

  • PepsiCo Foundation
  • Mastercard
  • Meta Foundation
  • Bill and Melinda Gates Foundation

Answer: PepsiCo Foundation

8. India recently decided to elevate bilateral relations with which c country to a strategic partnership?

  • Egypt
  • UAE
  • Sri Lanka
  • Bangladesh

Answer: Egypt

9. Dilip Mahalanabis, who was awarded the Padma Vibhushan award in 2023, was associated with which profession?

  • Statistician
  • Politician
  • Doctor
  • Businessperson

Answer: Doctor

10. Which state commenced its first survey of migrants?

  • Jharkhand
  • Andhra Pradesh
  • Madhya Pradesh
  • Uttar Pradesh

Answer: Jharkhand

11. What is the name of the world’s longest river cruise, which was flagged off by the Prime Minister?

  • MV Ganga Vilas
  • MV Bharat Vilas
  • MV Gangayaan
  • MV Uttarayaan

Answer: MV Ganga Vilas

12. The Supreme Court recently struck down a provision of Income Tax which denied exemption to women of which state?

  • Sikkim
  • Arunachal Pradesh
  • Assam
  • Jammu and Kashmir

Answer: Sikkim

13. Dekho Apna Desh’s campaign is associated with which Union Ministry?

  • Ministry of Railways
  • Ministry of Tourism
  • Ministry of Culture
  • Ministry of Home Affairs

Answer: Ministry of Tourism

14. Which institution releases the ‘Business Confidence Index’?

  • RBI
  • CII
  • FICCI
  • BSE

Answer: CII

15. Which Union Ministry launched the ‘Doppler Weather Radar Systems’?

  • Ministry of Science and Technology
  • Ministry of Earth Sciences
  • Ministry of Electronics and IT
  • Ministry of Defence

Answer: Ministry of Earth Sciences

16. Kollam, which became the first constitution-literate district in India, is located in which state?

  • Tamil Nadu
  • Kerala
  • West Bengal
  • Odisha

Answer: Kerala

17. As per a new study, noise pollution affects the ability of which species to communicate.

  • Bats
  • Dolphins
  • Whales
  • Giraffes

Answer: Dolphins

18. Which Indian child actor won the International Press Academy (IPA) award?

  • Bhavin Rabari
  • Sunny Pawar
  • Raj Bhanushali
  • Naga Vishal

Answer: Bhavin Rabari

19. Which is the first country to back the debt restructuring programme of Sri Lanka?

  • India
  • Pakistan
  • China
  • Australia

 Answer: India

20. Kole wetland, which was seen in the news, is located in which state?

  • Karnataka
  • Kerala
  • Odisha
  • West Bengal

Answer: Kerala

21. Which company became the Mobile communications Network Partner of Manchester City in India?

  • Bharti Airtel
  • Jio Platforms
  • BSNL
  • Vi

Answer: Jio Platforms

22. Which institution awards ‘Eat Right Station’ certification to Railway stations?

  • Railway Ministry
  • FSSAI
  • FCI
  • NITI Aayog

Answer: FSSAI

23. Kilauea Volcano, which was seen in the news, is located in which country?

  • Indonesia
  • Philippines
  • Hawaii (USA)
  • Japan

Answer: Hawaii (USA)

24. Which city is the host of the India-US Trade Policy Forum Meeting in 2023?

  • Mumbai
  • New Delhi
  • California
  • Washington DC

Answer: Washington DC

25. Which Indian state is the birthplace of the modern-day polo, the Sagol Kangjei?

  • Assam
  • Manipur
  • West Bengal
  • Arunachal Pradesh

Answer: Manipur

26. Which state/UT imposed a ban on plying of BS-III petrol and BS-IV diesel four-wheelers?

  • Maharashtra
  • New Delhi
  • West Bengal
  • Gujarat

 Answer: New Delhi

27. Year of Enterprises’ Project is a flagship scheme of which Indian state?

  • Haryana
  • Odisha
  • West Bengal
  • Kerala

Answer: Kerala

28. As per UNICEF, child mortality refers to the probability a newborn would die before reaching how many years of age?

  • 1
  • 3
  • 5
  • 7

Answer: 5

29. As per UNICEF, which country has achieved over 75 per cent decline in the under-5 child mortality rate?

  • India
  • Bangladesh
  • Indonesia
  • Thailand

Answer: Bangladesh

30. Which country has announced a ban on single-use plastic shopping bags from 2024?

  • USA
  • UAE
  • Singapore
  • China

Answer: UAE

31. Which city is the host of ‘The Cooperative Beneficiaries Conference’?

  • Chennai
  • Bengaluru
  • Cochin
  • Ahmedabad

Answer: Bengaluru

32. India is in talks with which country to sign a Mutual Legal Assistance Treaty (MLAT).

  • UK
  • Saudi Arabia
  • Sri Lanka
  • Australia

 Answer: Saudi Arabia

33. Which institution developed the Bharat Interface for Money (BHIM) app?

  • RBI
  • NPCI
  • SEBI
  • NASSCOM

Answer: NPCI

34. Starlink’ is a satellite internet constellation designed and manufactured by which company?

  • Amazon
  • SpaceX
  • Blue Origin
  • Apple

Answer: SpaceX

35. Which state hosted the ‘National Scout and Guide Jamboree’?

  • Karnataka
  • Rajasthan
  • Tamil Nadu
  • Gujarat

Answer: Rajasthan

36. Twenty new frog species have been recently found in which country?

  • India
  • Madagascar
  • China
  • Bangladesh

Answer: Madagascar

37. What is the theme of the ‘All India Annual State Ministers Conference on Water’?

  • Bharat Amrit Kaal
  • Water Vision @ 2047
  • Amrit Paani @ 2047
  • Sustainable Water

Answer: Water Vision @ 2047

38. The recent Supreme Court ruling on Article 19 ambit extended free speech against which entity?

  • State
  • Private citizens
  • Parliamentarians
  • Non-Resident Indians

Answer: Private citizens

39. Divya Deshmukh, who became the National women’s champion, plays which sports?

  • Squash
  • Tennis
  • Table-Tennis
  • Chess

Answer: Chess

40. Cape Verde, the first to name a stadium after Pele, is located in which region?

  • Europe
  • South America
  • Africa
  • South Asia

Answer: Africa

41. The Government has approved Rs 28.11 crore to extend the interest-free loan to tobacco farmers of which state?

  • Tamil Nadu
  • Andhra Pradesh
  • Kerala
  • Karnataka

 Answer: Andhra Pradesh

42. Which city is the host of the Pravasi Bharatiya Divas convention 2023?

  • Varanasi
  • Indore
  • Pune
  • Chennai

Answer: Indore

43. Which Union Ministry conducts ‘Pradhan Mantri National Apprenticeship Mela (PMNAM)’?

  • Ministry of MSME
  • Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
  • Ministry of Commerce and Industry
  • Ministry of Electronics and IT

Answer: Ministry of Skill Development and Entrepreneurship

44. Which Armed Force is associated with ‘SPRINT Challenges’, aimed at giving a boost to the usage of indigenous technology?

  • Indian Army
  • Indian Navy
  • Indian Air Force
  • Indian Coast Guard

Answer: Indian Navy

45. Which city is the host of the 108th Indian Science Congress (ISC)?

  • Aurangabad
  • Nagpur
  • Varanasi
  • Ahmedabad

Answer: Nagpur

46. Which institution launched a new system to measure and grade hospital performance under AB PM-JAY?

  • NITI Aayog
  • NHA
  • NSO
  • IMA

Answer: NHA

47. Which state is the host of the ‘Khelo India Senior Women National Kho Kho league’?

  • Punjab
  • Kerala
  • Odisha
  • Gujarat

Answer: Punjab

48. Title 42’s immigration policy, which was seen in the news, is associated with which country?

  • Australia
  • USA
  • China
  • Germany

 Answer: USA

49. RAMP scheme, which was seen in the news, is implemented by which Union Ministry?

  • Ministry of Finance
  • Ministry of MSME
  • Ministry of Commerce and Industry
  • Ministry of Corporate Affairs

Answer: Ministry of MSME

50. Cherchera’ is a traditional festival celebrated in which state?

  • Bihar
  • Chhattisgarh
  • Odisha
  • Jharkhand

Answer: Chhattisgarh

Note:

Overall, the latest Top 50 Indian Current Affairs (2024) For General Knowledge is above here. If you disagree above questions & answers. Plz, text us by commenting. We try to fix this query as soon as possible. Indian Current Affairs is updated monthly basis. We are waiting for your good suggestion about Indian Current Affairs latest 2023.

Leave a Reply

Discover more from Teach Educator

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading